Argumentointivirheet

Onnistuin olemaan koulun penkillä vajaan kahden vuosikymmenen ajan, enkä muista kertaakaan peruskoulussa, lukiossa tai ammattikorkeakoulussa, että olisimme käsitelleet argumentointivirheitä. En muista myöskään olleeni niin usein koulusta poissa, että olisin sattuman kaupalla onnistunut välttämään aiheen. Varmaan siitä olisi ollut juttua välitunnilla ja tauoilla. Vähintään kokeita aiheesta? En vaan hyvällä tahdollakaan muista. Kiitettävien Pisa-tulosten maassa olisi hyvä kiinnittää opetuksen voimavaroja tähän aiheeseen, näin omasta mielestäni.

Tutustuin muun muassa olkiukkoihin vasta vuosia ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen. Muistaakseni ajauduin jotain kautta ensin Skepsis ry:n sivuille, josta löysin lisää kiinnostavaa luettavaa. Linkki toisensa jälkeen johti argumentoinnin maailmaan. Viimeiset vuodet olen ahminut aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia ja podcasteja.

Jälkeenpäin ajatellen tuntuu siltä, että koulu jätti opettamatta minulle ehkä yhden nykyajan kansalaisen tärkeimmistä taidoista. Yläasteen äidinkielen tunnin väittelyt tuntuvat lähinnä naurettavilta, kun ajattelee sillloista argumentointiaan. Samoin poliitikkojen väittelyt ja haastattelut näkee uudessa valossa, kun keskittyy argumentoinnin heikkouksiin ja vahvuuksiin.

On tärkeää osata esittää asiansa ymmärrettävästi ja jotta muut voisivat ottaa sinut ja asiasi tosissaan, on osattava argumentoida. Tämä on tärkeä taito työelämässä, jossa on usein osattava vakuuttaa kollegat jonkin ajatuksen tärkeydestä tai paikkansapitämättömyydestä.

Aiheessa pääsee hyvin alkuun näillä sivuilla: https://www.skepsis.fi/jutut/virhelista.html https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/kriittisen-keskustelun-haasteet-osa-1/

Englanniksi löytyy aivan valtavasti materiaalia, kun laittaa hakusanaksi “logical fallacies“, alkuun pääsee näillä: https://yourlogicalfallacyis.com/ https://www.logicalfallacies.org/

#argumentointivirheet #olkiukko #logicalfallacies